Hamur işleri ve fırın yemekleri
Genel Bilgiler
- İyi bir pişirme performansı için ürüne ait aksesuarları kullanmanızı öneririz. Harici pişirme kabı kullanacaksanız koyu renkli, yapışmayan ve ısıya dayanıklı kaplar tercih edin.
- Pişirme tablosunda ön ısıtma öneriyor ise mutlaka ön ısıtma yaptıktan sonra yemeğinizi fırına sürün.
- Tel ızgara üzerine bir pişirme kabı kullanarak pişirme yapacaksanız kabı arka duvara yakın değil, tel ızgaranın tam ortasına koyun.
- Hamur işi yapımında kullanılan tüm malzemeler taze ve oda sıcaklığında olmalıdır.
- Yemeğin pişme durumu, yemeğin miktarına ve pişirme kabın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.
- Metal, seramik ve cam kalıplar pişme süresini uzatır ve hamur işi gıdalarının alt yüzeyleri eşit oranda kızarmaz.
- Pişirmede pişirme kağıdı kullanıyorsanız gıdanın alt yüzeyinde az kızarma gözlemlenebilir. Bu durumda pişirme sürenizi yaklaşık 10 dakika uzatmanız gerekebilir.
- Pişirme tablolarında belirtilen değerler laboratuvarlarımızda yapılan testler sonucu belirlenmiştir. Size uygun değerler bu değerlerden farklı olabilir.
- Yemeğinizi pişirme tablosunda önerilen uygun rafa yerleştirin. Fırının en alt rafını 1. raf olarak referans alın.
- Pişirme tablosunda önerilen yemekleri tek tepsi ile pişirin.
Kek pişirmenin püf noktaları
- Kek çok kuruysa, sıcaklığı 10°C kadar arttırın ve pişirme süresini kısaltın.
- Kek nemliyse, az miktarda sıvı kullanın ya da sıcaklığı 10°C kadar azaltın.
- Kekin üstü yanmışsa daha alt rafa koyun, sıcaklığı düşürün ve pişirme süresini artırın.
- İçi iyi pişmiş fakat dışı yapışıyorsa daha az miktarda sıvı kullanın, sıcaklığı azaltın ve pişirme süresini artırın.
Börek pişirmenin püf noktaları
- Börek çok kuruysa, sıcaklığı 10°C kadar artırın ve pişirme süresini kısaltın. Yufka aralarını süt, yağ, yumurta ve yoğurt karışımından oluşan bir sosla ıslatın.
- Börek geç pişiyorsa hazırlamış olduğunuz böreğin kalınlığının tepsiden taşmamasına özen gösterin.
- Böreğin üstü kızarıyor fakat altı pişmiyorsa, börek için kullanacağınız sos miktarının böreğin alt kısmında fazla olmamasına özen gösterin. Eşit bir kızarma için sosu, yufka aralarına ve böreğin üzerine eşit yaymaya çalışın.
- Böreğinizi pişirme tablosuna uygun konum ve sıcaklıkta pişirin. Alt kısmı yine de az kızarıyorsa bir dahaki pişirmede bir alt rafa yerleştirin.
Hamur işleri ve fırın yemekleri için pişirme tablosu
Yemek | Kullanılacak aksesuar | Çalışma fonksiyonu | Raf konumu | Sıcaklık (°C) | Pişirme süresi (dk) (yaklaşık) |
---|---|---|---|---|---|
Tepside kek | Standart fırın tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 3 | 180 | 30 … 45 |
Kalıpta kek | Tel ızgara üzeri kek kalıbı ** | Alt ve üst ısıtma | 2 | 180 | 30 … 40 |
Küçük kekler | Standart fırın tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 3 | 160 | 25 … 35 |
Pandispanya | Tel ızgara üzeri 26 cm çapında kelepçeli yuvarlak kek kalıbı ** | Alt ve üst ısıtma | 2 | 160 | 30 … 40 |
Kurabiye | Pasta tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 3 | 170 | 25 … 40 |
Yufka böreği | Standart fırın tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 2 | 200 | 30 … 45 |
Poğaça | Standart fırın tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 2 | 200 | 20 … 35 |
Bütün ekmek | Standart fırın tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 3 | 200 | 30 … 45 |
Lazanya | Tel ızgara üzeri cam/metal dikdörtgen kap ** | Alt ve üst ısıtma | 2 veya 3 | 200 | 30 … 45 |
Elmalı turta | Tel ızgara üzeri 20 cm çapında yuvarlak siyah metal kalıp ** | Alt ve üst ısıtma | 2 | 180 | 50 … 70 |
Pizza | Standart fırın tepsisi * | Alt ve üst ısıtma | 2 | 200 … 220 | 10 … 20 |
Tüm yiyecekler için ön ısıtma yapılması önerilir. *Bu aksesuarlar ürününüz ile birlikte verilmeyebilir. **Bu aksesuarlar ürününüz ile birlikte verilmemektedir. Piyasadan temin edilebilir aksesuarlardır. |